Home CZARNOGÓRA Co jeść w Czarnogórze?

Co jeść w Czarnogórze?

by Delko Magda Delkowska

Jeśli planujecie wyjazd do Czarnogóry i zastanawiacie się co tam warto zjeść – czym prędzej przybywam z podpowiedzią! Powiem Wam jedno – po kulinarnych szlakach Czarnogóry można wędrować bez końca. W tak fascynującym tyglu kulturowo – geograficznym przenikają się smaki i zapachy, które wytaczają ciężkie działa przeciwko naszej bezbronnej figurze. Lekka kuchnia śródziemnomorska miesza się z ciężkimi daniami z terenów górzystych, a mocny alkohol walczy o palmę pierwszeństwa z winami.

Czarnogóra to idealne miejsce do tego aby przytyć! Mimo, że w upale człowiek stara się jeść lekko i zdrowo, to i tak nic go nie uchroni przed nadciągającą katastrofą. Jak już raz wpadnie się w szpony czarnogórskiej gastrofazy, to nie można przestać. Miałam tak i ja! I co z tego wyszło? Oto co udało mi się odkryć w czarnogórskich kulinariach:

 

Co jeść w Czarnogórze? – poznajcie kilka lokalnych smaków!

 

Do not worry, eat Burek

O Burku mówiłam już przy okazji postu, w którym pisałam o tym co warto zobaczyć w Chorwacji. Przypomnę jednak raz jeszcze, bom jego wielką fanką jest! Tłusta buła w cieście francuskim, z mięsnym lub serowym farszem to najlepszy fast food świata! No kurde, nic nie smakuje tak wspaniale i tak pysznie jak burek!

Zajadałam się nim przy każdej nadarzającej się okazji. Czarnogórcy robią go na dwa sposoby – albo w formie jednej dużej buły, albo kilku ciętych kawałków ciasta. Dla mnie nieważne jak był podany, zawsze został przeze mnie pochłonięty w całości. Burek to obowiązkowy punkt kulinarny podczas wizyty na Bałkanach!

Co jeść w Czarnogórze

Sałatka Szopska i Serbska

Sałatka szopska to znana i u nas kompozycja ogórka, pomidora, fety i cebuli. W Czarnogórze trzykrotnie spotkałam się z tym, że feta w sałatce nie jest krojona, a przepuszczona przez praskę, tworząc coś w rodzaju serowego makaronu.

Inna wersja sałatki, znana jako serbska nie ma fety, ale za to ostre jak diabli papryczki, z którymi niestety poległam w walce. Polecam zamówić obydwie aby zrobić sobie porównanie.

Co jeść w Czarnogórze Co jeść w Czarnogórze

Mięsny jeż w Czarnogórze 

To co warto jeść w Czarnogórze na potęgę, to mięso! Bo Czarnogóra zdecydowanie mięsem stoi. Szczególnie popularne są danie z rusztu, które spotkać można w formie przeróżnych kotletów, szaszłyków lub małych mięsnych paluszków. Taki mięsny jeż w bałkańskim wydaniu.

W sklepach spożywczych dosłownie roi się od gotowych uklepanych mielonek, które ludzie kupują na potęgę. W Czarnogórze chyba każdy grilluje i je mięso. Cokolwiek mięsnego tam zamówicie, będziecie zadowoleni i najedzeni.

Co jeść w Czarnogórze

Co jeść w Czarnogórze? Kajmak do wszystkiego!

Kajmak to podstawowy składnik kuchni Czarnogóry. I na próżno szukać tutaj podobieństw z naszym polskim odpowiednikiem do ciasta. Czym zatem jest czarnogórski Kajmak? To mleczny wyrób, którego ciężko określić – ni to ser, ni to twaróg, ni masło. Właściwie nie wiadomo co, ale za to niezwykle pyszne! W smaku słony i delikatny. Czasem występuje w wersji słodkiej, ale jak się dowiedziałam, ten słodki jest wyrobem młodym i znacznie droższym.

Będąc w Czarnogórze koniecznie spróbujcie Kajmaku, bo wśród lokalnych smaków Czarnogóry plasuje się na pierwszej pozycji!

Co jeść w Czarnogórze

Suszona szynka i sery

Jestem wielką fanką suszonej szynki i serów. Uwielbiam dobrą szynkę polaną aromatyczną oliwą. Do tego kawałek sera, suszone pomidory i wino. Wtedy czuję, że moje życie jest kompletne, a wszystkie smutki wydają się takie odległe.

W Czarnogórze koniecznie trzeba spróbować takich hitów jak Njeguski prust oraz Njeguski sir. W każdej knajpie znajdziecie talerz tych lokalnych specjałów. Jako szynkowa panienka, jadłam szynkę suszoną codziennie na śniadanie. Z lokalnym chlebem kukurydzianym stanowiła dla mnie śniadanie mistrzów, z którym  o pierwsze miejsce może walczyć tylko polski kabanos z musztardą.

Lokalne specjały to zdecydowanie to, co warto jeść W Czarnogórze! Zbijajcie z nimi piątkę codziennie i olejcie na chwilę dietę! Na wakacjach i tak się przecież nie tyje!

Co jeść w Czarnogórze

Ryby i owoce morza w Czarnogórze

O Jezusku, owocowe morza i ryby to jest to, czym żyłam przed samym wyjazdem i w trakcie całego pobytu. Kalmary i inne robale uwielbiam całą sobą i powiem, że w Czarnogórze jadłam chyba najlepsze w swoim życiu.

Osobliwym dodatkiem do wszystkich dań rybnych jest mdły miks tłuczonych ziemniaków i szpinakopodobnego warzywa. Mnie osobiście średnio smakowała ta mieszanka, ale moi współtowarzysze byli zachwyceni. W Zatoce Kotorskiej królują wszelkiego rodzaju ośmiornice, małże i inne morskie żyjątka, a w górzystej części kraju karpie, pstrągi i węgorze.

Czarnogórskie napoje alkoholowe

W Czarnogórze oprócz alkoholi domowej produkcji (których nie próbowałam, gdyż Rakija zawsze była jest i będzie dla mnie ohydnym bimbrem) prym wiodą doskonałe wina. Najbardziej znane wino w Czarnogórze to Vranac czerwone ciężkie wino wytrawne, oraz białe Krstac. Piłam w ilościach słusznych, gdyż podobno czarnogórskie wina opóźniają starzenie, zapobiegają chorobom serca, anemii i reumatyzmowi, a wiadomo, że o zdrowie trzeba dbać!

Podczas pobytu w Zatoce Kotorskiej odkryłam mało czarnogórski trunek, ale jak na razie spotkałam go tylko tam i żądam aby zaczęto sprowadzać go masowo do Polski. Brytyjski cydr Carling o smaku mięty i limonki. Nic tak nie gasi pragnienia i nie poprawia nastroju jak kieliszek wypełniony lodem i tym właśnie trunkiem. Tak niewiele potrzeba do pełni szczęścia!

Co jeść w Czarnogórze Co jeść w Czarnogórze
Spodobał się Wam mój wpis? Będzie mi miło jeśli go skomentujecie, lub puścicie dalej w świat!
A jeśli macie ochotę:
a) pośmiać się, podyskutować i zainspirować się do podróży – zapraszam Was jakże pięknie na mój fanpage na FACEBOOKU 
b) pooglądać zdjęcia z drogi i sprawdzić, jak nie powinny wyglądać instastories – znajdzicie mnie na  INSTAGRAMIE

Ejże! Te posty też się fajnie czyta!

Wypowiedz się!

Close